header

KAD RAYA UNTUK SEMUA....LALALALAAA....

SEGMEN KIRUM KAD RAYA BERMULA....
MEMANDANGKAN TAK LAMA LAGI NAK BALIK KAMPUNG AND TAK DAPAT ONLINE...
KENA PREPARE AWAL..
BIAR KORANG FEEL RAYA AWAL2 LA KAN??
WALAU SAYA TAK SAMBUT HARI RAYA TAPI MEMANDANGKAN BANYAK MEMBER2 ISLAM SO DENGAN BERBANGANYA SAYA MENGHADIAHKAN KAD RAYA PALING COMEL BUAT KORANG SEMUA(CIPTAAN SENDIRI OK!!) ALMAKLUM X DAPAT PENAJA..EHEEE...

SAHABAT2 SEKALIAN..MEMANDANGKAN TYWRITTERKU SUDAH USANG...
AMBIK KAD SAYA NIE AND PRINT SENDIRI K..
EHEEE...
TAMPAL KAT RUMAH KORANG K..



JENG...JENGG...JENGGGG....

MESTI BACA TAW....
KLIK GAMBAR TUK ZOOM K!!


SORI LAH X CANTIK PUN..
YANG PENTING IKHLAS KAN??
SELAMAT HARI RAYA KORANG!!

KAWAN-KAWAN UPSI KAD RAYA NIE NAK KENA BAYAR DENGAN KUEH RAYA K!!
~~Thank You~~

Musim Dabai + Durian Kembali..yuhuu!

Anda tahu buah dabai???
Orang sarawak maybe taw kan???Tak mungkinlah x tahu..at least kalau kat sarawak pernah tengoklah..but orang dari semenanjung..im not sure....Mungkin ada sorang dua yang taw...
Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. . Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga.


Bewarna putih ketika masih mentah..x sedap dimakan!


Bila dah masak jadilah macam nie...




Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan
Kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.


Nie nak story molly sikit mengapa tetiba keluar entri nie..
Semalam selepas balik dari kerja around jam 7 petang,saya balik rumah..tup..tupp..tuppp...Dinner dah tersedia atas meja makan..Cepat berbenar!!
Dengan perut yang berkeroncang,,saya buka si penutup lauk..Nak taw apa yang ada???
Jeng..jeng..jenggg...The most popular fruit at sarawak..Buah Dabai...Yummy..yummyyy..


Lama kot x makan..Lantas saya ngap sebijik and sebijik and entah berapa bijik lagi..
Bertambah berselesalah dinner malam semalam..ehee..
Mahal kot dabai sekarang..1 kilo mencecah rm30..sekarang masih musim pengenalan dabai..bila dah musim kemuncak dabai banyak,,time tue lah dabai boleh dibeli ngan harga yang paling murah..eheee...Sana sini ada dabai..Gi market centre dabai, gi terminal bas dabai..gi hospital pun dabai..aduhaii!!sungguh..banyakkk...


Durian pun berlambak kat sibu sekarang..Tapi harga still mahal..5 bijik-->rm40-rm100..telan air liur ja lah kan..ahaaa..beli sekali-sekala x pa gak kan??kalau selalu bankruplah tauke...


Tengok tue..banyak kan??huhhh...

Mode : Kecewa...(Dabai di kampun dijangka akan masak sekitar bulan 9-10 uhuu..masa tue of coz dah kat Tanjung Malim..so aku bye2 ja la ngan pokok dabai)


Kekasih lama menjadi teman baik!!


Entri nie agak sedikit peribadi...Tapi bila dah share x da yang private sangat pun..kwua..kwua..kwuaaa....
Mari mengupas memori silam..
Pernah ka sahabat2 semua mengalami situasi dimana GF@BF kembali n menjadi teman baik???Di sebalik kewujudan nilai persahabatan antara korang tue kan....Tidak wujud ka sekelumit cinta di situ??


wahhh...i have experience on thiz...sampai sekarang saya masih berhubung dengan bukan satu tetapi 2 orang bekas kekasih saya..boleh dikatakan bekas cinta monyet saya...cintan-cintun waktu persekolahan!!Pernah kena tangkap surat cinta lagi tue..aduhhhh...malunya..sampai sekarang still malu ngan cikgu T..aduhaiiii cikgu...masih terbayang2 lagi suara keras cikgu T baca surat cinta saya tue..hurmmm(zaman saya study time tu xda handphone ok!!pas abis spm bru ada sebijik)Kalau ada handphone time tue confirm my mum merepek 24 hours kena reload selalu tuk si anak dara dia nie kan>>ahaaa.

Cinta monyet sahaja ok!!

Sorang ex-BF saya tue dah kahwin dah sekarang..umur sebaya saya dah kahwin dah kan???Kahwin muda2 bagus tuk elakkan benda2 yang x elok kan???Baguslah...Happy ja life dia sejak mendirikan rumah tangga..jujur saya turut tumpang bahagia..selepas tamat persekolahan,Facebook mempertemukan kami..Selalu jugak chat bertanya kabar..Tapi saya tak gangu suami orang k!!
Bini dia pun kawan saya!!moga korang happy selalu duhai si K..

Be happy..moga cepat2 dapat baby...

Sorang lagi nie entah masih single ka tak??Kata dah berpunya tapi x reti nak tunjuk muka GF dia..Katanya x maw orang lain nampak..biar dia sorang ja yang tengok..gituuu..Tapi si dia nie selalu jugak usha2 saya,,saya jarang nak layan..borak2 kosong bolehlah..bila dah melalut ke panggilan sayang2..saya offline..Tapi sejak letak profil pic dengan my hubby dia dah x kacau2 lagi..gud boy!!
Kang terkantoi ngan my hubby..mampusss!!
tapi dia nie jarang dah wujud di chat room saya..buzy dengan kerja..tapi tetiba tadi mesej  facebook saya..chatlah dengan dia sekejap..katanya bercuti...
Setelah itu maka WUJUDLAH ENTRI INI..
Dia memang salah seorang sahabat yang baik...sangat bnyak cerita lawak kat kepala otak dia nie!!!



Penghujung entri titipan khas buat si dia yang kini bertahta di hati...


Dialah sahabat dan kekasih yang sangat memahami diri saya,,yang menerima saya apa adanya!!
Dugaan silih berganti sehingga hampir membuat kami berputus asa..
Sering kali terpisah oleh jarak dan waktu..
Kadang-kadang terleka dan terlupa
Namun rasa mengerti itu wujud diselangi dengan niat suci..
DAN
Tahun ini merupakan tahun ke-4 kisah cinta kami....


Moga jodoh kami dipanjangkan 1000 tahun lagi!

Amin..



Hantu Facebook datang lagi!!!!

Arggghhhh...gerammm tolll....
Kisah facebook lagi..
Tahun lepas pernah kena gak ngan manusia2 dalam facebook nie..
Nielah akibatanya main approve ja kan orang yang ADD..Dulu pernah kena ngan si tua ntah papa nama dia..x reti nak sebut..bukan orang malaysia kot..
Tapi yang tue x berapa teruk sangat..Si tua tue just ajak2 dating ja...(x sedar diri tollll..kubur dah hai2 masih nak kenja(sarawak version)
TAPI kali nie 1 lagi manusia wujud dalam ramai kawan2 aku dalam facebook nie
Anda sepatutunya hindari akaun yang menumpang nama Monz Reigh..kalau pernah terADD seperti saya..x perlu berpaling lagi just block him from your friends list!!!!

Kepada wanita2 di luar sana...tolong jangan sesekali ADD manusia nie...semua rakan wanita facebook dia dah terkena..saya baru terkena tadi..terkena apanya..malas nak cakap..tapi sebelum anDa jadi mangsa..better block terus...


HuBungan Hebat Tanpa Prasyarat, Tanpa ujibakat!!!



Hye bloggers..
Selamat berkasih sayang!!
Seperti yang kita sedia maklum kes2 penceraian semakin menjadi2 ya sekarang nie..Bila orang lain nak kawen..kamu pun nak kawen jugak..TAPI bila orang cerai tak kan kamu nak cerai jugak kan..aduss..bahkan saban hari turun naik mahkamah..tak malu ka puan tuan??aiyooo...Bila ditanya mengapa bercerai..jawapan sudah tentu tidak ada keserasian dengan pasangan!!so budak2 aa u ols!!(opsss...harap cili saya x sepedas mana lah kan)


Pernah tak tanya hati anda sebelum mengambil keputusan..
Mengapa Saya berkahwin????
Mengapaaaaaa???
Adakah kerana pasangan anda pandai memasak???
Bagaimana kalau suatu hari masakannya hangit..adakah kasih sayang anDa akan berkurangan???
Bila tiba-tiba suatu hari pasangan anDa terlantar sakit....Adakah anDa tega terus memaksa si dia memasak demi mengikut kemahuan anDa???
Jawapan anda??


Kerana si dia cantik/handsome???

Semacho remy ishak??

Secantik Erra Fazira??

Tapi bagaimana kalau suatu hari muka si dia tersimbah asid????
 dan bertukar tiga ratus enam puluh darjah..Adakah anDa akan meninggalkan si dia dan berpaling mencari yang lain???
Sungguh kejam ya anda...

Seterusnya...
Adakah kerana pasangan anDa cukup sempurna???
Anda TUHAN kah sehingga bisa melihat kesempurnaan itu sekelip mata??Tidak bukan..so bagaimana boleh anda berkata dia begitu sempurna...
Yang penting bila anda berniat mahu mengahwini si dia yang anda cintai..cintailah dia kerana apa adanya..bukan kerana dia yang anda nampak..Tapi kerana ketulusan cinta yang wujud antara kalian..
Terima kekurangan si dia apa adanya!!
Anggaplah anda dan si dia hidup bersama untuk saling melengkapi antara satu sama lain..
Setiap kekurangan dia anggaplah kelebihan anda..

Dulu-dulu..dan ketika Menjelang Merdeka...

Hye bloggers!!
How are u??
Semangat merdeka menjelma lagi...
Rindu pulak time masih kat sekolah dulu2,,feel bulan merdeka tue lebih terasa..Detik2 menunggu jam 12.00 a.m 31 ogos adalah saat yang excited giler!!
lima..empat..tiga..dua..satu..(bergema satu dewan sekolah)
Merdeka!merdeka!merdeka!
Best kan???

Jum tengok anak2 buah aku tunjuk semangat merdeka diaorang nie..
Semangatlah sangat diaorang nie ahaaa...
Excited bergambar ja lebih...

Aehhh...adik tengok apa tue sayang???

Bila si adik pulak jadikan bendera malaysia baju dia...


Macam tue ka semangat sayang oiii...muka blur ja kan..
Apapun..gud girl..sudi jugak bergambar!
Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya kan...

Semangat Merdeka!!!



Hye bloggers!!
Tinggal 10 hari lagi hari kemerdekaan negara bakal menjelma..
Selamat menyambut bulan kemerdekaan guys..
I m proud to be malaysian!!





Hari ni bngun awal coz nak hntar adik2 balik sekolah diaorang..kat tengah2 jalan tengok da beberapa orang belia2 negara berbaju oren..apa ke hal diaorang nie kan??x takut mati ka??Kang kena langgar bru taw..
Dekat lagi tengok2 diaorang dok agih2kan jalur gemilang....wahhh...
Semangatnya diaorang kan..kebetulan tyme tue aku berhenti kat trafik light..
So dengan muka semangat yang saya perolehi dari diaorang2 tue tadi..saya pun...

Saya : Bang...nak 1
So si abang tue pun berlari2 dekat ngn kereta saya..
Siap lekatkan lagi bendera tue..
[walaupun green light tinggal beberapa saat lagi]
Selamat menyambut bulan merdeka bang!!!
Sebenarnya saya memang lama dah niat nak pasang bendera kat depan kereta tapi dengan kesibukan kerja jadi lupa pulak..dah dapat free..apa tunggu lagi kan??
ehee...


Mesti semua kereta kat sibu bnyak yang dah ber 'jalur gemilang' lah sekarang..
Tapi satu hal lagi lagi berlaku..tyme aku park my car dekat pasar tamu sibu..aku adalah ternampak sorang mamat ambik bendera yang dilekat tue and simpan dalam kereta dia..Aku x tawlah apa niat dia...Adakah beliau malu nak lekat bendera kat kereta dia atau dia punya niat lain.. Mungkin dia rasa sayang ngan bendera tue kot..Takut jatuh ka apa ka kan...apapun niat dia..mudahan dia ada semangat merdeka dalam diri..

Then shoping menyoping tyme...
Dalam pada masa tengah jalan2 tue aku terlihat kilauan baju harimau malaya..
Teringat adik aku nak pakai sangat baju tue..
So...


belilah satu..

harap dia sukalah kan..



Yunmiree------> Miss Purple

Berubah lagi....

Sekarang dengan tema warna kegemaran..

PURPLE...

Sapa suka angkat tangan...


x suka x pa..saya suka

Yang penting bila korang masuk my blog..u will feel that u are in my world..dapat rasakan tak dunia purple saya???
You must guysss...feel it..feel it..


Mengapa Miss Purple???
Sebab yang tidak lain tidak bukan coz si owner sememangnya gila purple..
Melebihi segala2nya...


Hye guys..one more thing i need to tell u..
On my header up there..i wrote there...
[ i write when i feel it is purple story]
What is a purple story???
Tak ada kaitan dengan yang hidup atau mati..Purple story means that everything that Miss Purple(me) like..
So that means..any contents on my blog are all about everything i most like!!

Ada paham???

You can take anything you want from my blog coz some part of it also i 'kidnap' from others site and the less is my own creation..
Sharing is caring..

BUT

Jangan Lupa bagitaw aku !!!..[ini amaran owner]


Jum tengok perubahan yang berlaku....


Jika sebelum ini headerku begini...
Tanpa tema...
Lebih kepada rasa kendiri...





Setelah lebih kurang 2 jam edit-mengedit

Akhirnya berubah kepada yang lebih glamour(glamour kew??)whateverlah..yang penting saya rasa yang nie sangat2 glamour..ahahahahaaaa...jum gelak rmai2




Hahhhhh!!!
Tutup mulut korang..ishhh..janganlah ternganga guys..


Kepada yang pernah tengok blog aku sebelum nie korang taw lah kan macam mana perjalanan blog aku nie..seumpama seperti seorang baby yang baru lahir beberapa bulan lepas n sekarang boleh dikatakan sudah mencapai tahap budak tadikalah..


erkkk...erkkk..Jangan balik dulu..
satu lagi kena tengok..nanti x taw pulak..



Jika sebelum nie korang tengok bnda kat atas nie kan..when korang klik akan keluar my shoutmix box..korang bolehla tinggalkan jejak korang ngan saya..

Tapi..ini pun melalui perubahan jugak...
The cute one..


Nie yang terbaurlah..xda hilang pun shoutbox saya tue cuma penjaga kotak tue dah berubah menjadi lebih comel..eheee...Just klik and korang boleh tinggalkan jejak@komen@pandangan@saja2 ja nak conteng kat blog saya..sekurang2 saya tawlah siapa yang datang bertandang kan??


And berubah lagi..lagi




Ok..penat dah..
waktu balik pun dah nak tiba..kepala pun pening2..stop jap..esok sambung lagi

Taaa..taaaa...














Filem Bini-Biniku Gangster


Macam Best ja kan??
Tambahan pulak dengan kemunculan pelakon2 hebat..x sabar nak tengok filem nie..
Tapi mirip ja filem nie dengan filem My Wife is gangster..
Mirip Tapi tak serupa!!


Tapi Jalan cerita dia lain..
Bini2ku Gangster lagi best kot..

Tengoklah trailer dia kat SINI

Filem Bini-Biniku Gangster bakal diatayangkan di pawagam pada 22 September 2011, filem ini bergenrekan aksi komedi yang diarahkan oleh Ismail bob Hashim iaitu pengarah Ngangkung dan dilakonkan oleh pelakon-pelakon yang terkenal. Antara pelakon yang turut sama menjayakan filem Bini-Biniku Gangster ini ialah Shaheizy Sam sebagai Herry, Yana Samsudin sebagai Manja, Intan Ladyana sebagai Reanna dan Zul Handyblack sebagai Muza.
SINOPSIS FILEM BINI-BINIKU GANGSTER

Manja dan Herry adalah sepasang suami isteri yang sangat romantik dan saling sayang menyayangi. Bagi Herry, Manja adalah seorang isteri dan suri rumah yang baik. Sedaya upaya Manja cuba menyembunyikan identitinya sebagai seorang ketua kumpulan gangster.  Dipejabat, Herry kerap dibuli oleh Mat Saja, tetapi setiap kali Herry dibuli pasti Mat Saja akan menerima balasannya. Perkahwinan mereka yang sudah berusia 2 tahun itu masih belum dianugerahkan anak disebabkan Manja yang pernah mengalami kecederaan perut akibat kisah silam, membuatkan Manja berasa serba salah lalu cuba mencarikan seorang isteri yang boleh memberikan anak untuk suaminya yang tersayang.  Ia juga adalah untuk mengalih perhatian Herry dari mengetahui aktiviti luarnya yang semakin sibuk setelah bergelar ketua kawasan, tambahan pula kawasannya kerap diganggu oleh musuhnya Min Siam.
Manja melamar Reanna, rakan sepejabat Herry yang baru untuk menjadi madunya. Walaupun redha dengan perkahwinan suaminya yang baru, jauh disudut hatinya perasaan cemburu melihat kemesraan Reanna dan Herry. Maka berlakulah perang dingin antara Manja dan Reanna dirumah. Sedang mereka asyik bergaduh, tiba – tiba Herry menghilangkan diri. Kedua dua madu itu berusaha mencari Herry di merata tempat, Manja bergegas ke tempat musuhnya iaitu Min Siam, kerana khuatir Herry diculik ahli kumpulan Min Siam.

Design Leher Baju Kurungku...

Mornink guys....
Selamat hari Khamis..

Beberapa hari lagi nak raya kan buat kwan2 yang beragama islam..
Baju Raya dah siap blom??
Dah erkk..bgus2
erk..ada yang belum lagi erk??
x pa2..Pernah x terpikir korang buat baju kurung korang sendiri??Pernah x?
Tak reti erk..senang ja lah kawan2...cara buat dia simple ja..
Korang boleh tengok SINI

Senang ja kan..

Saya dah jahit 5 baju kurung saya sendiri..Baju kurung yang biasa2 ja lah..tapi beberapa minggu lepas saya terpikir nak design sendiri leher baju kurung saya. x nak nmpak mcam biasa2 orang pakai tue..

Jeng..jengggg...jenggg...


Sibuk mendesign..rsa mcam arkiteklah pulak..

Hasilnya...


Cantik tak??
Oklah kan...

Setelah dipotong pulak...


Amacam??suka x??saya 1000 kali suka..terbarulah konon..orang lain 90-an lagi dh buat gni..ahaaa
Jahit punya jahit..terpikir pulak nak kasi dia lawa sikit..nak blink2 gitu..nak minta perhatian betul minah nie..maka dengan itu ditambahnya manik2..


Cantik tak korang??? cantikkan??saya suka...betul2 suka..








.....Hari Ini Dalam Sejarah.....


Hye Teman sekalian...
How are u ols??
Mudah2an sihat selalu k..
sungguh lama x update post kan...
Post nie special buat teman2 maya sekalian...
Setelah beberapa minggu mengaktifkan akaun blog daku nie...
Akhirnya...
Berjaya mencapai angka 100...

Apa yang 100 tue???

Teman Maya Dakulah...


Payahnya kan..
orang lain dah berpuluh2 ribu x kecoh kan??
ehee..nak gak..
da daku kesah..
x kesah..x kesah...

anywhere...
Thanks teman2
Love u ols!!!
mwuaaaxxhhh

1..2..3...Tukar...

Jika sebelum nie


Tab Menu kita macam di atas..

Nampak macam kiut sangat kan???

Minggu nie nak buat mood romantik sikit..

jeng..jengg...jennnggg


Inilah hasilnya..

seperti yang ada sekarang


Amacam???

Cantik tak??

Yang penting Purple tetap main colour...


Keputusan Final Badminton Piala Dunia-Datuk Lee Chong Wei Tewas





Kejohanan Badminton Piala Dunia 2011 berakhir semalam ye kawan2..
Taw kan???
Ada tengok kan??
Live di astro arena 801
Dengan itu terbatal niat daku untuk mandi awal semalam....Makan pun tidak keruan
ahaaa...itu pun nak bgitaw jugak kew??...(abaikan yang tidak berkenan)

Datuk Lee Chong Wei ternayata tewas lagi di tangan Lin Dan....
Ternyata harapan Datuk Lee Chong Wei untuk meraih tuah dengan angka 6 tidak menjadi kenyataan..Jelas sekali beliau kecewa dengan kekalahan tersebut.
Namun demikian usaha Datuk Lee Chong Wei untuk memenangi game tersebut tidak harus kita perlekehkan..Beliau telah sedaya upaya untuk menewaskan jaguh terpantas dari china itu..
Datuk Lee Chong Wei mendahului 22-20 pada set pertama.
Namun demikian Lin Dan bukan mudah untuk dikalahkan..Lin Dan mengheretkan Datuk Lee Chong Wei ke set ketiga dengan kemenangan 21-14 pada set kedua..Perlawanan pada set ketiga berlansung sengit dimana kedua-dua pemain saling menunjukkan kehebatan masing. Namun nasib tidak menyebelahi Datuk Lee Chong dengan tewas 23-21 di tangan Lin Dan.


Lin Dan juara dunia 2011..

Namun demikian Setinggi2 Tahniah buat harapan negara Datuk Lee Chong Wei dengan prestasi cemerlang beliau.


Tahniah...

~Bila Kebosanan melanda~

Hye korang...Selamat Petang!!!
Entri nie ditulis bersebab taw
Sebabnya adalah si penulis ni tersangatlah bosan+boring+tak taw nak buat papa
Then terjadilah kisah ini....

Bila anda datang ofis n x taw apa y korng buat...apa yang akan korang buat???
ahahahaa...dah x taw kan buat x taw jerlah kan..
Tak..tak..saya tak...
Saya x duduk diam kot...

Kerja saya ialah.....

Beronline (adakah BM mcam nie?) sampai saya pening...

First bukak...

of coz my cute blog!!!


Second...

My Facebook account



Third 
My yahoo account....


Last...
Tengok Berita...
First choice..kosmo..
Berita gempak2
....Sukan dulu...

Lain2 bla...bla...bla..bla...