Anda tahu buah dabai???
Orang sarawak maybe taw kan???Tak mungkinlah x tahu..at least kalau kat sarawak pernah tengoklah..but orang dari semenanjung..im not sure....Mungkin ada sorang dua yang taw...
Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. . Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga.
Bewarna putih ketika masih mentah..x sedap dimakan!
Bila dah masak jadilah macam nie...
Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan
Kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.
Bewarna putih ketika masih mentah..x sedap dimakan!
Bila dah masak jadilah macam nie...
Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan
Kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.
Nie nak story molly sikit mengapa tetiba keluar entri nie..
Semalam selepas balik dari kerja around jam 7 petang,saya balik rumah..tup..tupp..tuppp...Dinner dah tersedia atas meja makan..Cepat berbenar!!
Dengan perut yang berkeroncang,,saya buka si penutup lauk..Nak taw apa yang ada???
Jeng..jeng..jenggg...The most popular fruit at sarawak..Buah Dabai...Yummy..yummyyy..
Lama kot x makan..Lantas saya ngap sebijik and sebijik and entah berapa bijik lagi..
Bertambah berselesalah dinner malam semalam..ehee..
Mahal kot dabai sekarang..1 kilo mencecah rm30..sekarang masih musim pengenalan dabai..bila dah musim kemuncak dabai banyak,,time tue lah dabai boleh dibeli ngan harga yang paling murah..eheee...Sana sini ada dabai..Gi market centre dabai, gi terminal bas dabai..gi hospital pun dabai..aduhaii!!sungguh..banyakkk...
Durian pun berlambak kat sibu sekarang..Tapi harga still mahal..5 bijik-->rm40-rm100..telan air liur ja lah kan..ahaaa..beli sekali-sekala x pa gak kan??kalau selalu bankruplah tauke...
Tengok tue..banyak kan??huhhh...
Mode : Kecewa...(Dabai di kampun dijangka akan masak sekitar bulan 9-10 uhuu..masa tue of coz dah kat Tanjung Malim..so aku bye2 ja la ngan pokok dabai)