Anda tahu buah dabai???
Orang sarawak maybe taw kan???Tak mungkinlah x tahu..at least kalau kat sarawak pernah tengoklah..but orang dari semenanjung..im not sure....Mungkin ada sorang dua yang taw...
Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. . Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga.
Bewarna putih ketika masih mentah..x sedap dimakan!
Bila dah masak jadilah macam nie...
Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan
Kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.
Bewarna putih ketika masih mentah..x sedap dimakan!
Bila dah masak jadilah macam nie...
Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan
Kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.
Nie nak story molly sikit mengapa tetiba keluar entri nie..
Semalam selepas balik dari kerja around jam 7 petang,saya balik rumah..tup..tupp..tuppp...Dinner dah tersedia atas meja makan..Cepat berbenar!!
Dengan perut yang berkeroncang,,saya buka si penutup lauk..Nak taw apa yang ada???
Jeng..jeng..jenggg...The most popular fruit at sarawak..Buah Dabai...Yummy..yummyyy..
Lama kot x makan..Lantas saya ngap sebijik and sebijik and entah berapa bijik lagi..
Bertambah berselesalah dinner malam semalam..ehee..
Mahal kot dabai sekarang..1 kilo mencecah rm30..sekarang masih musim pengenalan dabai..bila dah musim kemuncak dabai banyak,,time tue lah dabai boleh dibeli ngan harga yang paling murah..eheee...Sana sini ada dabai..Gi market centre dabai, gi terminal bas dabai..gi hospital pun dabai..aduhaii!!sungguh..banyakkk...
Durian pun berlambak kat sibu sekarang..Tapi harga still mahal..5 bijik-->rm40-rm100..telan air liur ja lah kan..ahaaa..beli sekali-sekala x pa gak kan??kalau selalu bankruplah tauke...
Tengok tue..banyak kan??huhhh...
Mode : Kecewa...(Dabai di kampun dijangka akan masak sekitar bulan 9-10 uhuu..masa tue of coz dah kat Tanjung Malim..so aku bye2 ja la ngan pokok dabai)
pelik tgk buah dabai.tak penah mam n tak pernah tgk.1st time tgk nie.cam sedap..nak try tapi kat n9 tak de :(
ReplyDeleteBuah dabai cuma da kat sarawak ja..ehee..mmang sangat sedap!!
ReplyDeletedabai... kt sne je ej ade.. kt semenanjung xd kew???
ReplyDeletefirst time dengar pasal dabai tapi kalau durian... sejak kecik dah pulun sakan.
ReplyDeletetak pernah dengar la..huhu
ReplyDeletewalaupun bru je dok kat sawak..
ni yg nak kena servay ni..hihi
peace
Klau kat sarawak pun ekot area tertentu ja yang bnyak..kat kuching pun kurang,,area sibu,sarikei,mukah,kapit banyaklah..dabai berbuah ikut musim sama mcam durian gak..klau bukan musimnya x akan jumpa..
ReplyDeleteah.. kecewa dengan dabai.. maaf! sy jeles! jeles dengan sesiapa yang dpt makan dabai! haha
ReplyDeletetempoyak dabai....slurpppp
ReplyDeleteemmmmm.....sedap....dabai / tapik...makanan kegemaran....durian..berpeluh2 aku makan durian sryupppz...
ReplyDelete